onsdag den 28. november 2012

Programoversigt - et nyt projekt

Det er nok et langt skud i tågen, men er der mon nogen her som samler på gamle tv-programoversigter? Det kan være fra aviser eller ugeblade. Bonus, hvis oversigten har detaljeret omtale af udvalgte programmer, men det er ingen betingelse. Jeg har besluttet mig for at kaste mig ud i det store projekt at kortlægge film, tv-film og tv-serier "af interesse" fra 1980 til 1988. Jeg flyttede hjemmefra det år og i den følgende periode så jeg temmelig lidt tv. Fra 1982 fik jeg tv på eget værelse, en gammel, skrumlet sort-hvid kasse, så perioden 1982-88 er den, hvor jeg har haft flest tv-oplevelser, fordi jeg (til en vis grad) selv kunne styre, hvad jeg så. Men der er (godt nok) tågede erindringer om stærke oplevelser som går længere tilbage. Heldigvis dækker Politikens håndbog "Tv i 70erne" perioden op til 1979. Så jeg vil simpelthen fortsætte, hvor den slipper.

Hvordan skal jeg så udvælge? For det bliver umuligt at gengive en komplet oversigt, dag til dag. Jeg forestiller mig, at jeg, hvis ikke jeg kan hente hjælp fra samlere udefra, må sidde på en læsesal og gå en udvalgt avis igennem, eller rettere, dens tv-tillæg, uge for uge. Og vil skrive ned, hvad jeg støder på af interessante titler. Sådan noget som gysere, science fiction, (mindre kendte) krimier og thrillere, eventyrfilm (inkl. østeuropæiske), den slags. Kendte biograffilm bliver jeg nok nødt til at springe over. Da jeg nok kun orker at gennemgå hver årgang een gang, er der naturligvis risiko for, at jeg overser noget. Det er der bare ikke noget at gøre ved.

Resultatet af mine anstrengelser vil jeg bringe i et kommende nummer af Obskuriøst.

Billede: Udsnit af den kommende uges tv-oversigt, fra en lokalavis, en af de få gamle aviser, jeg har tilbage i mine gemmer. Bemærk søndagsprogrammet: kl.21.50: "Skæbnefortællinger" (gyserserien "Tales of the Unexpected") , efterfulgt af TV-aktuelt program om Fremskridtspartiet!

tirsdag den 27. november 2012

Gåden om Gyser-timen

Jeg elsker at stille mig selv gåder om film og serier, jeg har set for mange år siden. Hvad hed den? Hvornår var det? Hvordan får jeg fat i den igen? I går lykkedes det mig at knække en af de hårde. En gåde, som har plaget mig længe. Rigtig længe. En gyserhistorie, jeg så tilbage i 70erne, om filmmonstre som forsøger at besætte et ufødt barn. "Graveyard Shift" hed den og det var en episode i serien GHOST STORY/CIRCLE OF FEAR (1972-73). Du kan læse mere om episoden her. Hele serien udkom på et 6-disc dvd sæt tidligere i år. Jeg har netop bestilt det. Her er en anmeldelse af sættet.

Men nye spørgsmål rejser sig. Hvornår så jeg tv-episoden? I følge "Tv i 70'erne", et opslagsværk fra Politikens forlag i to bind, som er uundværligt i den slags sager, viste DR ganske rigtig udvalgte episoder fra GHOST STORY. Det skete under den danske fællestitel GYSER-TIMEN, mellem 10.november 1973 og 5.januar 1974. Problemet er bare, at "Graveyard Shift" ikke befinder sig mellem de viste seks episoder som var "Bad Connection", "The Summer House", "Time of Terror", "Touch of Madness", "Alter-Ego" og "Pilot" (??). Jeg er også skeptisk overfor transmissions-tidspunktet. Jeg har i givet fald været seks-syv år. Ikke umuligt at jeg husker så mange detaljer, men tvivlsomt. Min mavefornemmelse siger, at jeg snarere har været 13-14 år. Blev serien måske genudsendt i starten af firserne, eventuelt med flere episoder? Her giver opslagsværket desværre ingen hjælp, da det kun går til 1979. Sverige 1 eller 2 er en mulighed, selvom jeg nu er ret sikker på, at underteksterne var på dansk. Men hvor slår jeg op, hvad der gik på svensk tv dengang?

"Graveyard Shift" er den eneste episode, jeg husker, hvornår jeg så end har set den. Det er sandsynligt, at jeg har set nogle af de øvrige transmitterede. Ja,det må jeg for pokker have gjort! Så jeg glæder mig vildt til at modtage dvd sættet.

GYSER-TIMEN har i øvrigt intet at gøre med GYSERTIMEN (original titel: THRILLER), en anden gysertv-serie som DR sendte mellem 30.december 1975 og 22.februar 1979.

mandag den 26. november 2012

Dagens samlerguf

Undskyld den ringe billedkvalitet! Mit digitalkamera er desværre gået i stykker og det indbyggede i mobilen lader noget tilbage at ønske. Anyways, modtog to film med posten i dag. DEATH CAR ON THE FREEWAY, en obskur tv-film, kraftigt inspireret af DUEL (tv-film af Steven Spielberg, knap så obskur). JASON GOES TO HELL - THE FINAL FRIDAY (og det var det så ikke alligevel) er en tysk dvd udgave af den uklippede version. JGTH er iø som den eneste i serien ikke ude på dansk dvd.

 Fandt disse to musik cd'er i den lokale Røde Kors på vej hjem fra arbejde. Der er langt mellem interessante cd fund i butikken; det meste er i kategorien MR. MUSIC, ABSOLUTE... something. Og så alligevel. A TRIBUTE TO ZZ TOP lyder jo godt, ikke? Det viste sig ved nærmere eftersyn at være en dansk udgivelse (Elap) af GIMME ALL YOUR TOP. Albummet bryster sig af at inkludere bandmedlemmer af Iron Maiden, Motorhead, Rainbow, Black Sabbath m.fl. Men det er forhenværende medlemmer og endda i de fleste tilfælde fra dårlige band lineups. Fup og fesne fiduser.

TOM LEHRER REVISITED er til gengæld en lille perle. Men Tom Lehrer er jo altid god.
Jyderups Røde Kors har en del vhs-bånd og til butikkens ros kommer der faktisk nyt ind med jævne mellemrum. MANDINGO er en ganske forskrækkelig negerslavesploitation, med James Mason. Det har altid moret mig (og måske også gjort mig en smule sørgmodig), hvordan Mason, dette pæne, kultiverede menneske OG en stor skuespiller, har lagt krop og stemme til så mange dårlige film. Men han skulle vel også leve. FREDAG DEN 13. - meget apropos - har jeg lige købt et bokssæt med (de otte første film), men omslaget kunne vel bruges til en bladartikel eller lignende, var mit ræsonnement. Jeg har aldrig set tv-miniserien over Stephen King romanen The Stand og nu har jeg, hm, del 2 af serien! MIT NAVN ER NOBODY har jeg allerede på dvd. Filmen blev udsendt på dansk vhs flere gange; dette er en lille salgskassette fra Filmlab; det fremgår af kassettens label, at en ekstra film er klasket på til sidst, NAUGHTY NEIGHBORS???

mandag den 19. november 2012

Lagerkylling



Fødevarerne i de danske supermarkeder bliver stadig dyrere... og ringere. Her er to hårdtpumpede kyllingeprodukter, set (men ikke købt!) i lokale butikker. Jeg græmmes. Og det værste? Jeg ved, det kun er et spørgsmål om tid, før procentdelen af lage når op på de tyve. Velbekomme.

søndag den 4. november 2012

Gys i det gamle butiksvindue

Besøgte Roskilde i går for at jage obskuriøse filmudgivelser på dansk dvd. Var i TP, Blockbuster og Fona. Høsten af film blev mager. Den slags gustne titler og udgivelser, jeg holder af, er på vej ud af markedet. Til gengæld nød jeg en nostalgisk gåtur gennem byen. Jeg boede i Roskilde som ung & håbefuld studerende. Det er tyve år siden i år, at jeg flyttede. Meget var lukket og borte, men antikvariatet på Ringstedgade lå der minsandten endnu. Hvor ofte ser man efterhånden et udstillingsvindue som dette?